HOS OSS VÄXER VALPARNA UPP INNE I KÖKET I BOSTADSHUSET MED EN BERIKAD MILJÖ, DE TAS UT PÅ ALTANEN OCH GRÄSMATTAN SAMT FÄLT- SKOGS- O BILUTFLYKTER. JAG VÄLJER TILLSAMMANS MED VALPKÖPARNA UT VILKEN VALP SOM ÅKER VART. JAG VILL TRÄFFA INTRESSERADE VALPKÖPARE PERSONLIGEN INNAN JAG KAN LOVA ATT DE FÅR TINGA EN VALP.  KENNEL TAPPRA ARRANGERAR BL.A. UPPFÖDAR BPH OCH CA 2 KENNELTRÄFFAR PER ÅR.  JAG UPPSKATTAR GIVETVIS ATT TAPPRA VORSTEH ÄGARE TAR SIG TID ATT  KOMMA PÅ DESSA,  RÖNTGA OCH MENTALTESTA, SAMT TRÄNA OCH MERITERA SINA HUNDAR PÅ JAKTPROV,  UTSTÄLLNING OCH GÄRNA NÅGOT ANNAT! SÅ ATT JAG KAN GÖRA EN GOD AVELSUTVÄRDERING!

Är du intresserad av att köpa en valpskriv gärna en rad om dig själv, vilken hundtyp du söker och vilket typ av liv hunden lever hos dig =D mailadressen ser du längst ner på denna sida. Vill du se fler bilder titta i respektive hunds album på FB sidan Kennel Tappra

!!!TVÅ FANTASTISKT INTRESSANTA PARNINGAR  PÅ G UNDER SENHÖSTEN 2023!!! Tappra Sunna och Tappra Swisha längre ner =D

   PARNINGAR 2023-24:

Två mycket intressanta parningar planeras till i vinter!
Båda Tappra Tikarna kommer ur kullar med flera brett meriterade kullsyskon!

Planerad parning december 2023 

Mor: J SEVCH Tappra Sunna

Far: D1, S1, VGP1/336P., BTR, VBR, LN, HN, SW1, SW/3 KS Lenni vom Möwensee

Detta är en mycket intressant kull då fler av hundarna i stamtavlorna inte förekommer frekvent i Sverige! Lenni är mycket välmeriterad i Tyskland och SU-kullen har redan vid 1 års ålder pris på jakt prov, pris på viltspårprov och excellent på utställning.


Lenni är en tysk hane som har AA på höfterna or friröntgad på armbågarna samt friröntgad för OCD han är helbrun, ca 65 cm hög  och ganska kraftigt bygd . Lennie har förutom en rad fina provmeriter vunnit DR Kleemanprovet 2022, domarberättelse längre ner. Så här beskrivs Lennie av sin ägare:

Lenni är en mycket elegant,  medelstor hane med ett mycket mörkt pigment.

Under jakten imponerar han med sin mycket höga vattenpassion, sin uthållighet och sitt absolut lugna sätt.I fältet visar han alltid utmärkta pekförmåga och sitt intelligenta sätt att använda näsan.

Han är en mycket trevlig och lugn kille både på jakt och hemma. Rovdjur av alla slag dödas utan kompromisser. Med andra hundar är han alltid väldigt sällskaplig och balanserad.

Domarberättelse;

Med "Lenni" fick vi en enastående sådan Hund presenterad som förtjänar examen vinnare av denna 44:e dr. Kleemann uppfödning har blivit ett läsprov.

I exemplariskt och uttrycksfullt Klok med högt huvud, uttalad Finders vilja och expansiva hopp den storramade hanen letade efter i dem alla sökningar och även i parsökningen hyvlat och framgångsrikt med dussintals vikprojektion, bred dressing och Förtöjning av harar och fasaner.

Åkerområden och vattenförekomst bort. I ingen av sökningarna blev vilda svämma över, detta var väder och fixade spel tidigt, i stort avstånd angivet, projicerat, åtdragna och fixerade. Alla varv med högt huvud in i vinden som ständigt utnyttjades. Ledaren hade ett högt förtroende för den lydiga hunden, den mycket breda Sökning indikerade lydnad flera gånger Harar och fasaner med skottvila. Trots många springande kaniner eller döende fasaner har alltid varit planerad och fokuserad. Som på fältet, så var det i vattnet Bläddra utan att ducka den enastående Användning av näsan med passion och varaktighet med vinden kraftfull utan inverkan av hunden bevisad.

 Sunna kommer från en mycket jämn och i unga åldrar välmeriterad kull! Vid 1 års ålder (spår o vatten gjorda innan de fyllt ett var 5st meriterade i UKL! I år strax över två år är 4st meriterade i ÖKL varav tre st har 7or i fältbetyg med meriter på både skog o fält,  alla tre är uppflyttade till EKL.  

Så här beskriver husse sin Sunna;  Denna fantastiska hund Tappra Sunna. Som denna sommar och höst har hunnit med att bli Viltspårchampion. Två utställning med CK och bäst i rasen på bägge. Nu även 2 första pris i öppenklass på jaktprov och därmed uppflyttad till Elitklass Dessutom jagad över praktiskt på fält o fjäll.
Fantastiskt kamrat och familjemedlem som är alltid med på allt vi gör oavsett vad det är och ger alltid allt. Lättlärd, lyhörd och otroligt rolig att jobba med. Ger aldrig upp och gör alltid allt för att göra en nöjd och uppnå målet för dagen

Jag upplever kullen som positiv, livlig och energisk men med avknapp , arbetsvilliga med willing to please-bra fågelhantering, de älskar vatten!  och är lättlärda, snälla och lite mjuka. De är tysta inne och till vardags, men vissa kan bli ljudliga när andra hundar har fågelsituationer. De kan ha ett ganska stort hårviltsintresse. 5st är röntgade alla med AA/00, 6 st är utställda med excellent i juniorklass =D Både Sunna är utställd tre gånger 2 i jaktklass båda med BIR o CERT.Sunna är alltid glad och älskar att arbeta och att gosa hon är suupersnäll, mjuk och lättförd. Deras far är den välmeriterade tyska hanen Geralt och deras mor den alltid glada och mentalt stabila Tappra Scruttan!

Detta är vad jag vet, jag vet inte allt, men jag skriver vad jag vet. Ep vet vi ju inte hur det nedärvs, men man tror att det är bra att inte dubblera i för nära generationer..

Vad jag vet om sjukdomshistoriken bakom dessa linjer är lite mindre om Lenni, de hundar jag har kunnat kolla upp ser bra ut, men här finns flera för mig okända hundar. Bakom Sunna finns återigen Kolvmakarens Sebulan i 4e generation. Scruttan har två kullsyskon som har varsin extra diskvalificerande extra tand, varifrån detta kommer vet jag inte men att men att dessa kan komma från hennes far Esspes B'Jobbe som förutom att han själv var en fantastiskt duktig hund och lämnat duktiga avkommor har fått valpar med extra tänder i andra kullar med andra tikar. Scruttans mamma Tappra Silva fick totalt tre kullar, totalt 29 valpar,  i en av dessa kullar, med den Tyska hanen Merlin Von Der Fuchskaute, fick två valpar ep. Merlin är son till Rocky Von Neuarenberg som har haft flera valpar i flera länder och i Sverige tyvärr lämnat Ep fall både direkt o i andra o tredje generation.

(angående tyska meriter) Stamtavla; registreringsnummer och namn i första kolumnen, kleeman i andra kolumnen, provmeriterna står i tredje kolumnen, HD i fjärde, utställsresultat i femte, skärpa på rovdjur i sjätte

VJP - Verbandsjugendprüfung, Anlagsprov för den unga hunden, max 18 månader. Genomförs på våren.
HZP - Herbstzuchtprüfung. Avelsprov för hundar under två år. Genomförs på hösten.
VGP - Verbansgebrauchsprüfung. Fullbruksprov för den vuxna hunden.

IKP- som kleeman men lite mindre, fältdel + vattenapport oftast på levande fågel + långapport

HN- Härtenachweis Godkänt skärptest, tilldelas hundar som har uppvisat det nödvändiga mod som krävs för att ”expandera” predatorer under jaktliga förhållande.

Btr- Bringtreueprüfung Testar hundens förmåga att apportera ett kallt, mindre aptitligt vilt (räv) som tillfälligt hittats i skogen.

LN- Lautjagernachweis Om en hund visar sig jaga vilt under skall får den intyget LN.

S/HZP=Solms fält o apporteringsdel ganska stort prov

D/VZP=Derby

KS= titel som tilldelas Dr Kleeman 1a pris tagare, man kvalar in för att få starta på kleeann (mycket åtråvärd) rödmarkerade i stamtavlan

man har delat upp HD A i A1 och A2, och B i B1 och B2 för att skilja ännu mer på höfterna A o B är samma som i Sverige Godkänt

För fler bilder se facebook kennel Tappra https://www.facebook.com/media/set/?set=a.664084062408460&type=3


Bilder på Lennie/ Sunna och deras stamtavlor:

LZAY4951JPGstamtavlapng

stamtavlapng

295038807_417601410390061_1288986346753289136_njpg Skrmbild 2023-08-07 190851png

J SEVCH Tappra Sunna


Genomförd parning 10 november 2023  valpar väntas födas 10 januari 2024

Mor: J FI JCH SEJCH SEUCH SEVCH RLD N&F Tappra Swisha

Far: J D1 S1a  VGP1  HD A PERRO VOM KLEPSELHAGENER FORST


Swisha är utnämnd av Svenska Vorstehklubben till bästa hund på alla underlag (jakt på skog+fjäll+fält) 2021!! (hennes mor Tappra Sazoo fick samma utnämning 2018) och hennes bror blev utsedd till bästa Korthårshane 2021!

Swisha är jagad över och startad på prov med 1a pris på samtliga tre underlag, Swisha blev Svensk Jaktchampion på totalt 11 prov, knappt 2,5 år gammal! och Finsk jaktchampion lite drygt 2,5 år gammal.  Swisha har BIM med CK och CERT på utställning, och utställningschampion vid 3,5 års ålder. I mina mått mätt är Swisha, i hård konkurrens bland alla mina hundar,  näst bäst... hon är inte supersnygg, men de viktiga är att hon är helt frisk, mentalt sund och detaljer som vinklar, tassar, rejäl päls mm sitter där, jaktligt gör hon det hon ska, hon är tyst och fokuserad, hon stod och sekunderade tidigt, hon söker ut rejält och är ärlig och förig (även med andra jägare). Hon har liksom mor o mormor alltid gillat vatten och glider i likt en säl! Swisha är lugn, tyst lättlärd, mjuk, snäll och lättsam som hund. Swisha är även startad och har gått till pris på  Lydnad och Rallylydnad. Hon kommer från en kull där deras mor är 6-faldig champion både Finsk o Svensk jaktchampion, Finsk o Svensk utställningschampion, Svensk rallylydnadschampion o Svensk viltspårchampion!! Sazoo blev champion på 10 provstarter. Deras far är en Tysk jakt och utställningsmeriterad hane som bor i Tyskland som har flera avelsgodkända avkommor där.
Av kullsyskonen är 50% (3 av 6) av hundarna är uppflyttade till EKL innan 2 års ålder o  jaktchampions före 3 års ålder på endast 9-11 provstarter! Här ser vi ånyo hundar som kan fokusera på uppgiften och hålla ihop mentalt och ta tillvara fågelsituationerna trots ung ålder =D! Swisha har två bröder som redan är pappor åt två kullar var. I en av kullarna finns ett överbett och i en annan extra tänder.
4 av 6 är jaktprovsmeriterade  samt utställda med excllent och CK !
5 av 6 har röntgat armbågarna och är friröntgade! och viltspårchampions
6 av 6 är HD röntgade med AA! och de 5 som har röntgat armbågarna har 00
6 av 6 är mentalbeskrivna på BPH!

Detta är givetvis inte bara bra gener utan även duktiga valpköpare!!!

Swisha är svartskimmel se bilder nedan

PERRO även han svartskimmel men bra päls, ca 64 cm hög.Så här säger hans ägare; Perro används på heltid som jakthund på småvilt och i vallen. Han är en utmärkt apportör. På jakterna imponerar Perro på folk med sin vilja att finna, han visar uthållighet i vatten och går i oavsett temperatur. Han har rovviltsskärpa. Perro är en mycket tyst och trevlig hane med en naturlig avknapp oavsett om det är på jakt eller i huset. Han älskar barn o främmande människor och visar ingen aggression mot andra hanhundar. Perro har flera kullar i tyskland varav de7  äldsta precis fyllt två år. An dessa är 5st röntgade och utställda alla friröntgade med A höfter och OCD fria., 4 st utställda med Excellent och 1 med Very Good. De har börjat framfötterna på jaktprov på VGP har 4 st 1a pris 2st 2a pris och en ett 3dje pris.

Ingen hund är som jag tidigare skrivit perfekt, men jag vill vara transparent o berätta om det jag vet (kan finnas sådant jag inte vet och då får ni gärna kontakta mig med fakta =D!) därför skriver jag här även lite sjukdomshistoria på de hundar som finns bakåt i stamtavlorna på Swisha o Perro. Vi vet idag inte hur EP nedärvs och man kan heller inte belasta bara en hud dvs mamman eller pappan ofta kan det vara en kombination som ger oönskade deffekter/sjukdomar.


Perro; På fädernet i 4:e generation har han Vitus v. Dinkelhof som har lämnat så vitt jag vet ett ep-fall i Tyskland. I 4:e gen finns även Zecke vom Donauland som är mor till Baron vom Donauland (i Danmark) och Bonny vom Donauland (i Spanien) Dessa hundar har  lämnat flera högt meriterade avkommor med fina ledresultat men även några fall av ep.

Swisha; Swisha har som skrivet Kolvmakarens Sebulan 5 generationer bakåt , hans mor har lämnat några ep fall.  Swisha har som närmast två EP fall bland sin mormors systers valpar. Swisha har två bröder som i sin tur fått 10 resp respektive 14 valpar där en har överbett och en fått för många tänder.  En valp är defekt, men det tror jag mer är slump än gener.(angående tyska meriter) Stamtavla; registreringsnummer och namn i första kolumnen, kleeman i andra kolumnen, provmeriterna står i tredje kolumnen, HD i fjärde, utställsresultat i femte, skärpa på rovdjur i sjätte

VJP - Verbandsjugendprüfung, Anlagsprov för den unga hunden, max 18 månader. Genomförs på våren.
HZP - Herbstzuchtprüfung. Avelsprov för hundar under två år. Genomförs på hösten.
VGP - Verbansgebrauchsprüfung. Fullbruksprov för den vuxna hunden.

IKP- som kleeman men lite mindre, fältdel + vattenapport oftast på levande fågel + långapport

HN- Härtenachweis Godkänt skärptest, tilldelas hundar som har uppvisat det nödvändiga mod som krävs för att ”expandera” predatorer under jaktliga förhållande.

Btr- Bringtreueprüfung Testar hundens förmåga att apportera ett kallt, mindre aptitligt vilt (räv) som tillfälligt hittats i skogen.

LN- Lautjagernachweis Om en hund visar sig jaga vilt under skall får den intyget LN.

S/HZP=Solms fält o apporteringsdel ganska stort prov

D/VZP=Derby

KS= titel som tilldelas Dr Kleeman 1a pris tagare, man kvalar in för att få starta på kleeann (mycket åtråvärd) rödmarkerade i stamtavlan

man har delat upp HD A i A1 och A2, och B i B1 och B2 för att skilja ännu mer på höfterna A o B är samma som i Sverige Godkänt

För fler bilder se facebook kennel Tappra https://www.facebook.com/media/set/?set=a.664864448997088&type=3


 kullversikt juli23png


290666597_717469785990056_8297387985921624890_njpgstamtavla julipng0223-18jpg385540709_881552973535327_3221167796750705636_njpgSkrmbild 2023-11-12 122709png
Är du intresserad av en valp maila gärna och berätta om dig själv, din hundvana och ditt hundintresse. Hur din hunds vardag kommer att se ut samt till vilken typ av jakt/ annan aktivitet du tänker använda hunden mailadressen är philippa @ tappra.com